Sijoituslaina

Sijoituslaina on ajatukseltaan samanlainen kuin yrityslaina. Molempiin sisältyy ajatus ansaita investoinnilla rahaa. Investoinnin pitää tuottaa enemmän kuin mitä ovat lainan kulut. Kuljetusyrityksen elinehdon sanotaan olevan, että akseli pyörii nopeammin kuin vekseli.

Sijoituslaina voi olla yksityisen henkilön laina. Kohteena lainalle on kiinteä arvonsa hyvin säilyttävä ja helposti arvioitavissa oleva omaisuus. Vakuudeksi kelpaa sijoitus itse ja lisävakuutena halutaan yleensä joko omarahoitusta tai jotain muuta kiinteää omaisuutta. Tavallisemmin sijoituslaina otetaan sijoituskiinteistön tai pörssiosakkeiden hankintaan. Sijoittaja pyrkii siihen, että sijoitus tuottaisi paremmin kuin mitä on lainan korko. Sijoittajat puhuvat velkavivusta, jossa pienellä omalla pääomalla ja lainalla päästään suuriin oman pääoman tuottoihin. Sijoituslainan ottajalla pitää olla hyvä tuntemus sijoituksen kohteesta tai sen toimialasta.

Asuntolaina on samalla myös sijoituslaina, jos asunto on hankittu ostamalla. Jos asuntolaina hankitaan asunnon rakentamista varten ollaan lähempänä yrityslainan ideaa.
Liiketoiminnan ja sijoittamisen raja on hiukan häilyvä. Sijoituslaina otetaan sijoittamista varten ja sijoittaminen on passiivista toimintaa jolloin omilla toimenpiteillä ei yleensä ole mitään vaikutusta sijoituskohteen arvon muodostukseen. Sijoittajan toiminta rajoittuukin sijoituskohteen valintaan ja sijoituksesta luopumiseen. Liiketoiminnassa sitä vastoin pyritään aktiivisesti omilla toimilla kohottamaan yrityksen tai sen omaisuuden arvoa. Asunnon hankintaa remontoitavaksi voidaan pitää liiketoimintana (kiinteistöjalostus), vaikka teettäsi remontin ulkopuolisella. Asunnon hankinta suoraan vuokrattavaksi on jo rajatapaus. Vuokralaisten hankintaa ja kiinteistöstä huolehtimista voidaan pitää liiketoimintana. Kohteen vuokraaminen suoraan välitysfirmalle ja sen vastuulle on riittävän passiivista, että sitä voidaan kutsua puhtaaksi kiinteistösijoittamiseksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vinkki

Netissä on avattu uusi palvelu: etua.fi Siellä voi kilpailuttaa asuntolainan usealta luottolaitokselta samalla kertaa. Kilpailuttaa voi myös muita kulutusluottoja.