Asuntolaina

Asuntolaina haetaan nimensä mukaisesti asunnon hankintaan. Tässä asuntolainalla tarkoitetaan lähinnä omaan käyttöön hankittavan asunnon lainaa. Asuntoja ja muitakin kiinteistöjä voi hankkia myös sijoitustarkoituksessa.
Lainaa asunnon ostoa varten saa pankista. Pankkien lisäksi asuntolainaa saa esimerkiksi hypoteekkiyhdistyksestä. Asuntolainan tärkein vakuus on ostettava asunto. Se kelpaa yleensä 70-85% vakuudeksi. Loppuosa pitää olla joko omaa säästöä tai muuta vakuutta. Muu vakuus voi olla henkilötakaus tai jokin muu omaisuus jonka voi asettaa lainan vakuudeksi. Lisäksi on mahdollisuus anoa valtion takausta. Valtion takauksen saa vain pienelle osalle lainaa ja se vaatii aina myös omaa etukäteis säästämistä.
Asuntolaina korko on yleensä melko alhainen. Marginaali asuntolaina korolle on luokkaa 0,2-0,8% riippuen monesta eri seikasta. Vaikka asuntolaina marginaali kulutusluottoihin verrattuna naurettavan alhainen niin sitä kannattaa silti kilpailuttaa. Pitkä laina-aika vaikuttaa siihen että pienikin korkomarginaali kasvaa suureksi summaksi. Vain 0,1% korkomarginaalin ero asuntolaina korossa merkitsee 200 000 euron lainassa 200 euroa vuodessa. Vaikka samalla kun laina lyhenee niin lyhenee myös koron osuus, niin 20 vuoden lainassa 0,1% ero on noin 2000 euroa.
Vertaile se kannattaa. Vieraile mahdollisimman moneen pankin verkkosivuilla ja pyydä asuntolaina tarjous. Pankeille se on vain businesta, niin sen pitää olla myös sinulle.

Vinkki. Netissä löytyy palvelu, www.etua.fi, jossa voi kilpailuttaa asuntolainaa. Tietääkseni ensimmäinen laatuaan ja niitä soisi tulevan lisää.

1 kommentti:

  1. Asuntolainojen vertailu kannattaa netissä. Yhdellä hakemuksella saa monta tarjousta.

    VastaaPoista

Vinkki

Netissä on avattu uusi palvelu: etua.fi Siellä voi kilpailuttaa asuntolainan usealta luottolaitokselta samalla kertaa. Kilpailuttaa voi myös muita kulutusluottoja.