Korko

Lainan korko määritellään yleensä lainamarginaalin avulla. Mitä pienemmän lainamarginaalin pystyt tinkimään niin sitä halvemmalla olet saanut lainan. Marginaalin suuruuteen vaikuttavat monet asiat kuten vakuuksien riittävyys, lainan määrä ja asiakassuhde. Suurin vaikutus on ehdottomasti vakuudella.
Toinen tekijä on se markkinakorko johon laina sidotaan. Ei ole yhdentekevää mihin laina on sidottu. Vaihtoehtoja on kaksi. Joko pankin prime korko tai euribor pohjainen markkinakorko. Euribor korot jakautuvat sen mukaan kuinka usein korkoa tarkistetaan. Prime korko vastaa suurin piirtein kolmen kuukauden euribor korkoa korkokäyttäytymisen näkökulmasta.

Asuntolaina sidotaan yleensä joko prime korkoon tai 12 kuukauden euribor korkoon. Mitä pidempään korkoon lainan sitoo niin sitä pidempään korko pysyy samana. Keskimäärin lainanhoitokulut ovat sitä pienemmät mitä lyhyempään korkoon laina sidotaan. Vastaavasti korkoheilahtelut kasvavat.
Yleinen tuntuma on että pankit nostavat prime korkojaan nopeasti markkinakorkojen noustessa ja vastaavasti laskevat hitaasti kun markkinakorot laskevat.

Lue myös: korkosijoittaminen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vinkki

Netissä on avattu uusi palvelu: etua.fi Siellä voi kilpailuttaa asuntolainan usealta luottolaitokselta samalla kertaa. Kilpailuttaa voi myös muita kulutusluottoja.