Raha eri muodoissa

Sanotaan, että lainaa ei pitäisi ottaa. Säästä ensin ja osta sitten. Mitä tapahtuisi jos kaikki noudattaisivat tätä periaatetta?
Katsotaan ensin miten rahajärjestelmä toimii.

Rahan synty
Keskuspankki synnyttää uutta rahaa siten, että se lainaa rahaa pankeille. Pankit puolestaan lainaavat rahan edelleen yrityksille ja kuluttajille. Keskuspankki säätelee rahan määrää muuttamalla korkoa jolla se myöntää rahaa pankeille. Samalla keskuspankki säätelee koko taloutta. Joka valuutta-alueella on oma keskuspankkinsa. Ennen euroihin siirtymistä Suomen markan saatavuutta sääteli Suomen pankki. Euroihin siirtymisen jälkeen sen rooli on siirtynyt Euroopan keskuspankille.

Pankkien rooliPankin pitää saada rahasta enemmän korkoa kuin itse maksavat keskuspankille. Erotus tarvitaan paitsi pankin osakkeenomistajien osinkoihin ja pankin omaisuuden kartuttamiseen, niin myös pankin organisaation pyörittämiseen ja luottotappioiden kattamiseen.

Mihin rahan arvo perustuu, pieni katsaus historiaan.Varoitus: Nukut yösi paremmin kun et lue tätä kohtaa. Kun kauan sitten siirryttiin puhtaasta vaihdantataloudesta monenkeskeiseen kauppaan käyttöön tarvittiin jokin arvon mittari. Eri kulttuureissa valittiin eri mittayksiköitä sen mukaan mitä ympäristöstä löytyi. Tyynenmeren saarilla käytettiin erilaisia harvinaisia simpukoita ja meillä Suomessa arvon mittarina käytettiin oravan nahkoja. Kannattaa huomata, että kyse ei ollut maksuvälineestä vaan arvon mitasta. Jos vaikka tietty määrä viljaa oli arvoltaan 40 oravannahkaa niin se voitiin vaihtaa vaikka sellaiseen karhuntaljaan joka oli myös 40 oravan nahan arvoinen. Tai johonkin muuhun tavaraan. Tärkeä asia arvon mittarissa oli että se säilytti arvonsa. Sana raha on muuten tarkoittanut suomen kielessä alunperin juuri oravannahkaa.
Metallien keksiminen toi rahan käytössä uuden aikakauden. Metallit olivat käyttökelpoista raaka-ainetta moniin tarkoituksiin ja suhteellisen kevyttä mukana kuljetettavaa. Ensin metalleja käytettiin arvon mittana niiden painon mukaan ja myöhemmin siirryttiin painettujen kolikoiden käyttöön. Paperin keksiminen toi mukanaan setelirahan. Setelit olivat alunperin todistuksia omistusosuudesta tiettyyn määrään kultaa tai hopeaa. Siis kätevä tapaa kuljettaa suurta määrää arvometallia mukana. Useat valtion sitoivat valuuttaansa vielä 1900 luvun alkupuolella kultakantaan. Yhdysvalloissa keskuspankki lupasi, että yhden dollarin voi vaihtaa tiettyyn määrään kultaa. Keskuspankin holveissa oli aluksi liikkeelle laskettua rahamäärää vastaava määrä kultaa. Vähitellen liikkeelle lasketun rahan määrä ylitti reilusti kultavarannon määrän. Ajateltiin, että kaikki eivät kuitenkaan halua vaihtaa seteleitään kullaksi samalla kertaa ja kultaa voitaisiin hankkia sitten lisää. Lopulta rahan määrä kasvoi niin suureksi, että vaihdettavuus kultaan oli lähinnä vain teoreettinen. Yhdysvaltain johdolla maat irrottivat valuuttansa kultakannasta. Jäi jäljellä vain luottamus rahan arvoon. Kauhun tasapaino, jossa kukaan ei hyödy jos raha menettää arvonsa. Rahan arvo perustuu lopulta vain luottamukseen. Kun mitään parempaakaan vaihdon välinettä ei ole, niin raha säilyttää arvonsa.

Jos kaikki ihmiset maksaisivat velkansa niin raha palautuisi keskuspankille ja
kenelläkään ei olisi rahaa. Käytännössä tämä ei olisi mahdollista, koska
toisilla ihmisillä on enemmän rahaa kuin velkaa. Velka on välttämätön osa
yhteiskunnan toimintaa ja velkojen yletön takaisinmaksu johtaa täydelliseen
katastrofiin. Tämäkään ei ole käytännössä mahdollista sillä suuri osa veloista
ovat menneet yritysten investointeihin ja voidaan maksaa takaisin vain sitä mukaa
kuin investointi tuottaa.


Millä lopulta on arvoa?
Moni miettii mihin kannattaa sijoittaa, että sen arvo säilyisi. Tarkempia asiaa on selvitelty esimerkiksi salkku.info sijoittajasivuilla.
Pankkitalletus on melko luotettava. Valtio takaa talletuksen arvon ainakin tiettyyn summaan saakka. Riski on vain rahan arvon säilyminen. Riski ei ole mitätön, historiassa on nähty monia tapauksia, jolloin raha on menettänyt arvonsa. Inflaatio kuluttaa rahan arvoa koko ajan ja rahasta saatava korko auttaa pitämään rahan arvon ennallaan. Hyperinflaatio hävittää rahan arvon kokonaan. Pankkitalletus ei siis ole suojassa voimakkaalta inflaatiolta.
Osakesijoitus on riskisijoitus, jossa arvo on sidottu yrityksen menestykseen. Yritys voi mennä konkurssiin, jolloin sijoitta menettää rahansa kokonaan. Konkurssit ovat, hyvin harvinaisia varsinkin pörssiyhtiöillä. Tavallisempaa on, että osakkeen arvo laskee rajusti. Ei ole kovin harvinaista, että osakkeen kurssi putoaa kymmenesosaan huippuhinnastaan. Osakesijoitus on paremmassa turvassa hyperinflaatiolta kuin pankkitalletus. Inflaatio vaikuttaa tietysti voimakkaasti yhtiö tuloksentekokykyyn, mutta jos vain tuotteilla on kysyntää, niin yhtiö voi selvitä laskusuhdanteen yli.
Kulta on historian saatossa säilyttänyt arvonsa parhaiten. Kullan arvoon vaikuttaa paitsi sen kysyntä raaka-aineena niin myös sen saatavuus. Jos löydettäisiin suuria poikkeuksellisen hyviä kultaesiintymiä, niin kullan arvo väistämättä laskisi.
Maaomaisuus ja muu kiinteä kulumaton omaisuus pitää arvonsa hyvin. Niiden käyttöarvo voi vaihdella hyvin suuresti. Kun järvi kuivuu vähitellen, niin rantatontin arvo hiipuu samalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vinkki

Netissä on avattu uusi palvelu: etua.fi Siellä voi kilpailuttaa asuntolainan usealta luottolaitokselta samalla kertaa. Kilpailuttaa voi myös muita kulutusluottoja.