Pikavippi

Pikavippi tai lyhemmin vain vippi on kaikista lainamuodoista lyhytkestoisin. Rahaa tarvitaan akuuttiin tarpeeseen yleensä vain yksittäiseen pieneen ostokseen. Sen sijaan, että vipattaisiin kaverilta viisikymppiä niin anotaankin laina suoraan vippejä myyviltä yrityksiltä. Anomus tehdään joko matkapuhelimella tai netissä verkkohakemuksella. Monella vippifirmalla ei edes ole käyntiosoitetta asiakkaalle. Luottopäätös tulee yleensä saman tien tai muutamassa tunnissa.
Keskustelua on herättänyt paljon se, että monet ovat joutuneet niin sanottuun pikavippi kierteeseen. Vippi otetaan, että saadaan maksettua vanha vippi pois. Luonnollisesti uusi vippi on vähän isompi kuin entinen tai sitten pitää ottaa kaksi pikavippi lainaa eri yrityksistä. Ongelmallisimmassa tapauksessa sama asiakas on ottanut useita vippi luottoja eri luottoyhtiöiltä. Mitään valvontaa ei ole, montako lainaa asiakkaalla on yhteensä. Pikavippi yritys vain tarkistaa, että luottokelpoisuus on kunnossa ja ettei samalla asiakkaalla on kyseiselle pikavippi yritykselle maksamattomia vippejä. Suunnitteilla on ollut yhteisen rekisterin perustaminen, jolla pystyttäisiin valvomaan ja estämään, ettei yksittäinen asiakas pysty nostamaan liian suurta määrää pikaluottoja. Tämä olisi luultavasti asiakkaiden parhaaksi ja myös luoton myöntäjän etu ja voisi alentaa luottotappioiden määrää. Tätä kirjoitettaessa kyseinen rekisteri on vasta keskustelun asteella.
Pikavippi yritykset ovat monet ryhtyneet oma-aloitteisesti rajoittamaan luottojen myöntämistä. Monet eivät myönnä luottoja lainkaan öisin, jolloin todennäköisyys siihen, että vippi käytettäisiin alkoholin ostamiseen on suurimmillaan.
Parannettavaa on silti vielä monessa suhteessa. Eräs näistä on asiakkaan tunnistautuminen ja tunnistaminen. Lainan pystyy yhä ottamaan jonkun toisen matkapuhelimella omalle tililleen.

2 kommenttia:

Vinkki

Netissä on avattu uusi palvelu: etua.fi Siellä voi kilpailuttaa asuntolainan usealta luottolaitokselta samalla kertaa. Kilpailuttaa voi myös muita kulutusluottoja.