Viitekorko

Mikä on viitekorko?


Viitekorko on se julkisesti noteerattu muuttuva korko johon laina sidotaan. Viitekorot ovat valuutta (euribor) tai pankki (prime) sidonnaisia. On huomattava, että käytännössä aina kun puhutaan mistä tahansa korosta, niin tarkoitetaan vuosikorkoa.

Mikä on euribor?


Euribor on korko jolla pankit lainaavat rahaa toisilleen. Koron suuruus määräytyy siis pankkien välisessä kaupankäynnissä.

Mitä ovat eri pituudet euribor viitekorossa?


Aika euribor korossa tarkoittaa sitä aikaa, joksi raha lainataan mainitulla korolla. Siis esimerkiksi kun 3 kk euribor on 2,5% tarkoittaa se, että pankki saa (toisilta rahalaitoksilta) kolmen kuukauden lainan ("vipin") 2,5% (vuosi)korolla. Kun 3kk on kulunut umpeen niin laina joko maksetaan takaisin korkoineen tai lainaa jatketaan toiset 3 kk uudella korolla. Koron suuruus määräytyy uudelleen sen hetkisen vallitsevan korkotason mukaan. Tavallisen kuluttajan eli lainaajan näkökulmasta euribor koron pituus tarkoittaa vain aikaväliä jonka korko pysyy ennallaan. Euribor koron pituudella ei ole yhteyttä laina-ajan pituuteen tai lyhennysten maksuväliin. Laina-aika voi olla vuosia, lyhennys kerran kuukaudessa ja viitekorkoa voi silti olla mitä tahansa 1kk - 12kk välillä.

Mikä on prime korko?


Prime korko on pankin määrittelemä viitekorko. Sen tarkistusajanjakso ei ole kiinteä vaan sekin on pankin päätösvallassa. Koron suuruutta vaihdellaan aina tarpeen mukaan. Vaihtopäivän ja suuruuden vahvistaa siis pankki itsenäisesti ja se pyrkii ennakoimaan markkinakoron muutoksia. Tai ainakin väittää niin tekevänsä. Prime korkoa verrataan yleensä 3 kk euribor korkoon, koska käytännössä prime korkoja vaihdetaan keskimäärin noin kolmen kuukauden välein.

Jos pankki määrää itse prime koron, eikö sen kannata tehdä siitä niin suuri kuin mahdollista?

Ei. Ensinnäkin kilpailu toimii tälläkin alueella ja asiakkaat vertailevat eri pankkien prime korkoja keskenään. Toiseksi prime ei ole vain antolaina korko vaan pankki myös ottaa lainaksi prime ehtoista rahaa. Monet pankin määräaikaistalletukset ovat sidottuja juuri omaan prime korkoon. Yksinkertaistetusti voisi sanoa, että kun pankki nostaa prime korkoa niin prime ehtoisten talletusten määrä lisääntyy ja vastaavasti myönnettyjen luottojen määrä vähenee. Koron lasku vaikuttaa toisinpäin: into tallettaa vähenee kun korkoa saa vähemmän ja vastaavasti luoton kysyntä kasvaa kun lainaa saa pienemmällä korolla. Käytännössä markkinakorot ja markkinatilanne antaa pankille signaalin koron muutokseen ja prime koron käyttö pankin omana rahapolitiikkana on hyvin minimaalista.

Mitä prime korkoja on?


Joka pankilla on omansa ja Suomessa oma prime korko on ainakin seuraavilla pankeilla ja rahalaitoksilla: Aktia, EQ pankki, FIM, Handelsbanken, Hypoteekkiyhdistys, Nordea, OP, POP, S-Pankki, Sampo pankki, SEB, SP, Tapiola, Ålandsbanken.

Kumpaan kannattaa sitoa, prime vai euribor korkoon?


Pitkällä aikavälillä tarkasteltuna 3 kk euribor on ollut enemmän aikaa halvempi kuin prime korot. Joskus prime korot pysyttelevät pitkäänkin euribor koron alapuolella. Prime koron sanotaan olevan konservatiivisempi eli markkinakorkojen noustessa prime pysyttelee niiden alapuolella ja laskussa prime laskee muita korkoja hitaammin. Monesti laina sidotaan siihen markkinakorkoon joka lainan ottamishetkellä edullisin.

Jos euribor niin kumpi, lyhyt vai pitkä korko?


Normaali tilanne on, että lyhyt korko on halvempi kuin pitkä. Tämä on kaikkien rahateorioiden mukaista. Vaikka odotusarvo pysyy ennallaan, niin pankin tuoton pitää silti nousta jos riski kasvaa. Tämä siis tarkoittaa sitä, että vaikka keskimäärin pitkästä koron vaihteluvälistä saisi saman tuoton niin heikomman tuoton mahdollisuus saa suuremman painoarvon kuin vastaavan suuruinen paremman tuoton odotus.
Jos lyhyt korko on korkeampi kuin pitkä niin silloin markkinoilla on voimakkaita odotuksia koron laskusta. Noususuhdanteessa tämän sanotaan enteilevän taantumaa. Kyse ei silloin niinkään markkinamekanismista vaan "korkoviisaiden" näkemys tulevaisuudesta.
Kuluttajan kannalta pitkä korko on turvallisempi kuin lyhyt varsinkin silloin kun laina on suuri maksukykyyn nähden ja koron osuus kuukausimaksusta on korkea. Korko säilyy saman suuruisena seuraavaan tarkistuspäivään asti. Lyhyt korko vaihtuu sekä voimakkaammin, että useammin ja voi tuottaa yllätyksen.
Nyrkkisääntönä voisi sanoa, että laina kannattaa sitoa lyhyeen korkoon jos lainan määrä on pieni maksukykyyn nähden. Tällaisena rajana voisi ajatella olevan, että kun lyhennyksen osuus kuukausimaksusta on yli puolet niin silloin laina kannattaa sitoa lyhyeen korkoon. Jos koron osuus on yli puolet olisi pitkä korko parempi. Pitkällä markkinakorolla tarkoitetaan yleensä 12 kuukauden eli vuoden euriboria ja lyhyellä sitä lyhyempää yleensä 3 kk euribor korkoa. Kumpi tulee lopulta edullisemmaksi selviää vasta jälkikäteen.

3 kommenttia:

  1. Kerrankin hyödylliset sivut. On aina ollu sekaisin noi korot, marginaalit ja euriporit. Pankista ei saa puolueetonta tietoa.

    VastaaPoista
  2. Hyvää materiaalia, kiitos :)

    VastaaPoista

Vinkki

Netissä on avattu uusi palvelu: etua.fi Siellä voi kilpailuttaa asuntolainan usealta luottolaitokselta samalla kertaa. Kilpailuttaa voi myös muita kulutusluottoja.